ΣΙΤΗΡΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

Για περισσότερο από μια δεκαπενταετία, οι έμποροι σιτηρών στην Χώρας μας, ευθύς μετά των αλωνισμό, συγκεντρώνουν τις ποσότητες σίτου, με πρωτόγονο και απαράδεκτο τρόπο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την απώλεια του εθνικού πλούτου και την υποβάθμιση της ποιότητας του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος.

Απτή απόδειξη, οι φωτογραφίες που παραθέτω, από τρεις διαφορετικές περιοχές του Νομού Καστοριάς. Οι περισσότερες έχουν ληφθεί τον Ιούλιο του 2015.

Συγκεκριμένα, το προϊόν του αλωνισμού - μαλακό σιτάρι, σκληρό σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη – μετά την συγκομιδή του, «παραδίδεται» στον έμπορο σιτηρών, ο οποίος υποδεικνύει τον χώρο που διαθέτει για την εναπόθεση του προϊόντος, συνήθως  στο χώμα και σε σπάνιες περιπτώσεις σε τσιμέντο.

Στη συνέχεια αναλαμβάνουν δράση χωματουργικά μηχανήματα, που μεταφέρουν το προϊόν, από το χώμα, μέσα σε μεγάλα φορτηγά και προωθείται στις αποθήκες των εμπόρων, ή σε βιομηχανίες.

Η παραμονή των σιτηρών γενικά στο χώμα ή στην καλύτερη περίπτωση στο τσιμέντο, στην ύπαιθρο και χωρίς αντιβροχική προστασία,  λειτουργεί σε βάρος της ποιότητας και προκαλεί και μείωση της ποσότητας, διότι:

-  Εμπλουτίζονται με περιττώματα πουλιών, ποντικών, σκύλων, γάτων,  με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των καταναλωτών.

-  Κατά τη μεταφόρτωση από το έδαφος στα φορτηγά, με τα χωματουργικά μηχανήματα, αναμειγνύεται με χώμα και χαλίκια, ενώ ένα μέρος χάνεται στις ρωγμές του εδάφους.

- Οι συνήθεις θερινές μπόρες, προκαλούν ύγρανση και απώλεια μεγάλων ποσοτήτων ..

Οι έμποροι σιτηρών, δεν  νοιάζονται για τις συνέπειες που προανέφερα, καθώς η τιμή αγοράς των δημητριακών από τους παραγωγούς είναι μικρή.

Δυστυχώς, η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει καθιερωθεί – παγιωθεί σε όλες τις περιοχές παραγωγής δημητριακών της Χώρας μας.

Και εύλογα αναρωτιέμαι, οι αρμόδιοι φορείς, δεν θα έπρεπε να έχουν προβληματισθεί και δεν θα έπρεπε να έχουν αντιδράσει (πολιτικοί κάθε περιοχής, τοπικοί Δήμαρχοι και  Δημοτικοί Σύμβουλοι κλπ).

Το σιτάρι που παράγει η Ελληνική ύπαιθρος είναι ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ, τον οποίο οφείλουμε να προστατεύουμε και να σεβόμαστε.

Οι κάτοικοι κυρίως των μεγάλων πόλεων που ενδεχομένως θα διαβάσουν αυτό το κείμενο, θα βγάλουν το συμπέρασμα ότι δεν έχουμε υποδομές. Λάθος! Μόνον στο Νομό Καστοριάς υπάρχουν πολλές υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, σαν αυτές που απεικονίζονται στις φωτογραφίες. Παραμένουν όμως κλειστές, από κακή διαχείριση, από έλλειψη φαντασίας και από έμμονες ιδεοληψίες των περισσοτέρων διορισμένων στους γεωργικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι είχαν μετατραπεί σε εκτροφεία δημοσίων υπαλλήλων, διορισμένων από το κόμμα κυρίως τη δεκαετία του 80.

 

 


 

Τα σιλό, των δύο τελευταίων φωτογραφιών, βρίσκονται στο Άργος Ορεστικό στην περιοχή: Πεδίο βολής – Τυροκομείο.

Παραμένουν αχρησιμοποίητα και ασυντήρητα για πολλά χρόνια. Πρόκειται για υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις αποθήκευσης δημητριακών.

 

www.polkarag.gr