Μεταβολή της συγκέντρωσης:

       Όπως φαίνεται από το νόμο της ταχύτητας , η αύξηση της συγκέντρωσης, ενός τουλάχιστον των αντιδρώντων, συνεπάγεται αύξηση της ταχύτητας της χημικής αντίδρασης, ενώ ελάττωση της συγκέντρωσης, συνεπάγεται ελάττωση της ταχύτητας.
       
Η ερμηνεία του κανόνα αυτού δίνεται ως εξής: αύξηση της συγκέντρωσης σημαίνει αύξηση του αριθμού των μορίων στον ίδιο όγκο και επομένως αύξηση των συγκρούσεων των αντιδρώντων. 

     Για να δείξουμε την επίδραση  της συγκέντρωσης στην ταχύτητα χημικών αντιδράσεων, μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα από τα παρακάτω πειράματα

1) Διάλυμα Na2S2O3, από 0,1Μ έως 0,6Μ, το χωρίζουμε σε δύο μέρη που να έχουν αναλογία όγκων 2:1. Στο διάλυμα μικρότερου όγκου προσθέτουμε νερό ώστε ο όγκος του να εξισωθεί με το άλλο. Έτσι προκύπτουν δύο διαλύματα από τα οποία το ένα έχει διπλάσια συγκέντρωση από το άλλο. Σε καθένα από τα διαλύματα αυτά προσθέτουμε ταυτόχρονα την ίδια ποσότητα διαλύματος υδροχλωρικού οξέος και παρατηρούμε ότι το διάλυμα που έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση Na2S2O3 θολώνει γρηγορότερα από το άλλο.

2) Δημιουργούμε δύο αιωρήματα κόρν φλάουρ (αμυλούχου σκόνης), σε δύο διαλύματα H2O2 από τα οποία το ένα να έχει περίπου διπλάσια συγκέντρωση από το άλλο (Διάλυμα οξυζενέ των φαρμακείων, αραιωμένο στο τετραπλάσιο και οκταπλάσιο του όγκου του με προσθήκη νερού). Σε καθένα από αυτά ρίχνουμε ταυτόχρονα την ίδια ποσότητα διαλύματος KI περίπου 2% w/v και παρατηρούμε ότι στο ποτήρι με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε H2O2 το αιώρημα χρωματίζεται ταχύτερα γαλάζιο.

3) Σε δοκιμαστικό σωλήνα ρίχνουμε διάλυμα υδροχλωρικού οξέος περίπου 3Μ ώστε να γεμίσει κατά το 1/3 και σε έναν άλλο δοκιμαστικό σωλήνα  διάλυμα υδροχλωρικού οξέος περίπου 1Μ. Στη συνέχεια σε κάθε δοκιμαστικό σωλήνα ρίχνουμε τεμαχίδιο Zn και παρατηρούμε ότι στο πυκνότερο διάλυμα, η παραγωγή των φυσαλίδων είναι εντονότερη.

  Πλήρεις περιγραφές πειραμάτων με λεπτομερείς οδηγίες και μέτρα προφύλαξης, παρουσιάζονται στο κεφάλαιο "Εργαστηριακές δραστηριότητες"